Rocarta-online

Academia Romana


[Cuprins]

Prezentare generala

Academia Romana

Cel mai inalt for stiintific si cultural din Romania, infiintat la 1 aprilie 1866, sub numele de Societatea Literara Romana, isi propunea stabilirea ortografiei si elaborare dictionarului si gramaticii limbii romane. La 1 august 1867, adoptand statutele, devine Societatea Academica Romana cu sectiunile: literar-filologica, istorico-arheologica si de stiinte ale naturii.

Ion Heliade-Radulescu

La 29 mar. 1879, societatea, numita Academia Romana, este declarata institutie nationala cu rol fundamental in elaborarea si editarea unor serii si colectii de documente istorice, studii stiintifice, editii critice, bibliografii si cataloage.

Membrii Societatii Academice

Intre 1948 si 1989, isi pierde autonomia. Dupa 1990, Academia Romana se reorganizeaza si functioneaza cu 12 sectii stiintifice, cu 4 filiale (Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Targu Mures) si cu 66 institute si centre de cercetari stiintifice, cu o biblioteca, o editura, fundatii, statiuni experimentale, case memoriale etc. Academia Romana are un numar maxim de 181 membri titulari si corespondenti. Decerneaza anual premii prestigioase si editeaza periodice proprii ("Analele Academiei Romane", "Academica", reviste ale institutelor. Actualul presedinte al Academiei Romane este dl. Eugen Simion.

Eugen Simion

Vicepresedintele este dl. Viorel Barbu.

Biblioteca Academiei

Biblioteca Academiei este cea mai mare biblioteca stiintifica din Romania, cu 10.500.000 unitati de evidenta. Infiintata in 1867 cu scopul depozitarii documentelor de importanta nationala. Aici se pastreaza circa 85% din fondul national de manuscrise si documente manuscrise, colectii de harti, stampe, fotografii, partituri muzicale, monede. Majoritatea fondurilor au fost cedate prin donatii.

Ioan Bianu

Un rol important in organizarea bibliotecii l-a avut Ioan Bianu.

Domenii


Click here to access the EduSoft website